Det har blitt mer og mer fokus på miljø de siste ti årene, til planetens fordel. Vi har forstått at det ikke finnes noen reserveløsning dersom vi fortsetter å ødelegge miljøet vårt i det tempoet vi har siden etterkrigstiden, og at kontinuerlig tilgang på mat fra hele verden har sine skyggesider. Heldigvis, etterhvert som vi blir klokere, finnes det også løsninger på våre negative livsstilsvaner.

Økologisk landbruk

Siden begynnelsen av 1900-tallet ble det vanlig å bruke kunstige sprøytemidler. Mennesker ville ha mat, masse mat, og genmanipulert mat ble en voksende trend. Bøndene kunne da sørge for å gi oss sikre avlinger som ikke ble spist av småkryp, og produsere masse mer mat på kortere tid. Dessverre har dette i ettertid vist seg å ikke bare tilby positive fordeler, spesielt ikke for dem som velger å spise denne maten. Mange bønder er også klare over dette, og flere og flere økologiske landbruk spretter nå opp igjen, og tilbyr oss næringsrik og smakfull mat, på den måten naturen selv ønsker å gi den til oss. Norge ønsker å gradvis øke etterspørselen av økologiske jordbruk, slik at vi kan spise mat som er bra for oss, og selvfølgelig da er kortreist.

Kortreist mat

Dersom vi velger kortreist mat, betyr det at maten både er ferskere og ikke har lagt igjen et stort karbonavtrykk med fly og båt og trailer over Atlanterhavet eller tropiske palmeplantasjer i Asia. Jo kortere reiseavstand maten vår har, jo bedre er det for miljøet vårt. Gevinsten går spesielt opp når det gjelder grønn mat som frukt og grønt: da det faktisk har vist seg at det å spise norsk storfe har et større karbonavtrykk enn å importere avokado fra Chile. Likevel er det masse frukt og grønt vi kan dyrke i Norge, som kan tilby oss kortreist og næringsrik mat, og gi oss en positiv endring i matveien vår.